Autorijden in Engeland

Links rijden en andere handige tips

Bij auto rijden in Engeland denk je waarschijnlijk meteen aan links rijden. Inderdaad, in Groot-Brittannië rijdt het verkeer aan de linkerkant van de weg. Het is belangrijk om hier meteen bij binnenkomst al rekening mee te houden. We hebben de belangrijkste verkeersregels voor je op een rijtje gezet, zodat je fijn en veilig kunt auto rijden in Engeland.

TIP: Op zoek naar een huurauto? Lees de tips over een auto huren in Engeland!

Auto huren in Engeland? Bekijk de beste deals bij TUI Cars!

Veilig autorijden in Engeland

Groot-Brittannië staat erom bekend dat er over het algemeen veilig gereden wordt. Dat is ook niet zo gek, er zijn allerlei verkeersregels die hieraan bijdragen.

 • Er mag geen afleiding voor de bestuurder zijn. Geen harde muziek, kaart lezen, discussies met medereizigers of eten en drinken.
 • Als bestuurder mag je tijdens het auto rijden geen mobiele telefoon gebruiken. Ook niet als je stil staat in de auto in de file of voor een rood stoplicht.
 • Verkeer op de belangrijkste weg heeft voorrang. Dus niet zoals in Nederland en België, rechts gaat voor. Komt er dus een kruispunt aan met 2 hoofdwegen, blijf dan extra alert.
 • Haaientanden bestaan niet in Groot-Brittannië. Staan er bij een kruispunt dubbele onderbroken strepen en een groot omgekeerd driehoek op de weg? Dan moet jij voorrang verlenen.
 • Verleen voetgangers altijd voorrang bij een zebrapad. Zeker als de zebrapaden zijn voorzien van gele knipperbollen.
 • Rijd je richting een rotonde? Geef dan voor je de rotonde oprijdt aan, welke weg je de rotonde wilt verlaten. Behalve als je rechtdoor wilt rijden, dan geef je geen richting aan.

Links rijden in Engeland tips

Zoals al genoemd, auto rijden in Engeland gaat aan de linkerkant van de weg. Laat je hierdoor niet tegenhouden om niet auto te rijden. Je went er erg snel aan en door je van te voren al een klein beetje in te lezen, ga je goed voorbereid de weg op. Links rijden in Engeland heeft een aantal belangrijke aandachtspunten:

 • Het verkeer rijdt op rotonde’s met de klok mee. Verkeer op de rotonde heeft altijd voorrang boven mensen die de rotonde nog op willen rijden.
 • Auto’s moeten aan de linkerkant van de weg geparkeerd worden.

TIP: Gebruik een navigatiesysteem, deze helpt je bij het voorsorteren bij bijvoorbeeld rotondes.

Rondreis Engeland boeken? Bekijk de beste reisaanbieders!

Reisaanbieders bekijken

Maximum snelheid

De maximum snelheid is in Engeland binnen de bebouwde kom 30 mijl per uur, dat is ongeveer 48 kilometer per uur. Buiten de bebouwde kom mag maximaal je 60 mijl per uur rijden, dat is zo’n 96 kilometer per uur. Behalve campers, of auto’s met aanhangers/caravans, dan is de maximum snelheid 50 mijl per uur (80 kilometer per uur) Op autosnelwegen (M-wegen) is de maximum snelheid 70 mijl per uur, dat is 112 kilometer per uur.

TIP: Rijd je met je eigen auto naar Engeland? Houd er dan rekening mee dat de koplampen naar links schijnen. In Nederland is dat gericht op de berm, maar in Engeland schijn je je tegenliggers in de ogen. Het is dus aan te raden om je koplampen af te plakken.

Verplichte veiligheidsartikelen

In veel landen in de EU zijn een aantal veiligheidsartikelen verplicht om in de auto te hebben liggen. Denk aan een gevarendriehoek, gele hesjes en een alcoholtest. In Groot-Brittannië zijn er geen veiligheidsartikelen verplicht. Wel adviseren de autoriteiten een aantal spullen in je auto te hebben. Het advies is om de volgende artikelen mee te nemen in de auto:

 • Gevarendriehoek
 • Veiligheidshesjes
 • Verbanddoos

Verkeersborden

De verkeersborden in Engeland lijken erg veel op de verkeersborden in Nederland en België. Let tijdens het auto rijden wel op een aantal dingen:

 • De verkeersborden met maximum snelheid wordt aangegeven in miles per hour in plaats in kilometer per uur. Rijd je dus nog in eigen auto? Houd hier dan rekening mee.
 • De afstand tot een volgende plaats op verkeersborden wordt ook aangegeven in miles, niet in kilometers.

Tanken

Wil je goedkoop tanken in Engeland? Tank dan bij de grotere supermarkten, hier is vaak goedkoper. Benzinepompen langs de snelwegen zijn vaak duurder. Verder kan je alles tanken in Engeland, Benzine, Diesel en ook LPG. Houd er wel rekening mee dat dit niet bij alle pompen kan. Ditzelfde geldt voor opladen van auto’s. Dit kan op verschillende oplaadpunten langs de wegen.

 

Enthousiast? Bekijk populaire aanbiedingen naar Engeland!

Aanbiedingen bekijken