Vakantie eiland Wight

Isle of Wight in Engeland

Het eiland Wight, dat door de Engelsen Isle of Wight of IOW wordt genoemd, ligt in Zuid-Engeland. Wight ligt voor de kust van Southampton, vlak bij de plaatsen Portsmouth, Bournemouth en Brighton. Het eiland ligt in het Kanaal en wordt van het vasteland gescheiden door de zeestraat de Solent. Wight ligt dan ook relatief vlak bij de Franse kust. Door haar witte stranden, mooie natuurgebieden en gezellige dorpjes is een vakantie op het eiland Wight erg geliefd.

Vakantie naar eiland Wight boeken? Bekijk de populairste aanbiedingen!

Reisaanbieders bekijken

Isle of Wight en de zee

De scheepvaart, zee en het eiland Wight zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zelfs vandaag de dag is de scheepvaart, met alles wat daarbij hoort, belangrijk voor de lokale economie. Industrie en scheepvaart in de vorm van zeilen maken, scheepsbouw en de bouw van ‘flying boats’ horen bij de tradities van het eiland. Verder speelde Wight door haar ligging in de afgelopen eeuwen een belangrijke rol bij de verdediging van de havens in Portsmouth en Southampton. Daarnaast werd het eiland vaak aangevallen door Vikingen en diende het als overwinteringsplaats voor deze plunderaars.

Natuur op eiland Wight

Tijdens een vakantie op het eiland Wight kan je eindeloos genieten van mooie natuurgebieden. Indrukwekkende rotsformaties, groene heuvels en witte stranden wisselen elkaar af. Mooie natuurgebieden die je niet mag missen tijdens een vakantie op Wight zijn:

  • The Needles. The Needles zijn drie kalkstenen kliffen die zo’n 30 meter uit de zee recht omhoog rijzen. The Needles zijn erg indrukwekkend en behoren tot de mooiste natuurverschijnselen op Wight.
  • Alum Bay. Alum Bay is een prachtige baai met kleurrijk zand en uitzicht op The Needles. Het water bij Alum Bay maakt deel uit van een beschermd natuurgebied.
  • Compton Bay. Compton Bay is een schitterende baai met een onaangeraakt natuurgebied, waar allerlei bloemen en planten weelderig groeien. De kalkstenen kliffen maken het geheel extra indrukwekkend.
  • Ventnor Botanic Garden. In Ventnor liggen kleurrijke botanische tuinen, die in 1970 werden aangelegd. In de Ventnor Botanic Gardens zijn plantensoorten vanuit de hele wereld te vinden, met name uit mediterrane en tropische gebieden.

Vakantie eiland Wight

De hoofdstad van het eiland Wight is Newport, dat in het noorden van het eiland ligt. Newport ligt aan de rivier de Medina, die vanaf zee landinwaarts stroomt. Op het eiland wonen zo’n 135.000 mensen, verspreid over de verschillende stadjes die Wight rijk is. Ieder jaar komen er vele bezoekers naar het eiland om te genieten van de prachtige natuur. Erg populair zijn de kliffen van kalksteen, die het eiland een unieke uitstraling geven.

Bezienswaardigheden op eiland Wight

Wight staat niet alleen bekend om haar prachtige landschappen. Tijdens een vakantie op eiland Wight is er ook veel te ontdekken op cultureel en historisch gebied. De onderstaande bezienswaardigheden zijn dan ook zeer de moeite waard tijdens een vakantie op Wight.

  • Carisbrook Castle. Carisbrook Castle is een kasteel dat dienst deed als verdedigingswerk. Het was het sterkste kasteel van heel het eiland en de basis bestond waarschijnlijk al in de Romeinse tijd. Een deel van Carisbrook Castle is open voor publiek.
  • Osbourne House. Het Osbourne House is een echte must-see tijdens een vakantie op Wight. Het diende vroeger als woning voor de koninklijke familie en werd gebouwd in 1845.
  • Appuldurcombe House. Appuldurcombe House is een barok ‘country house’ uit de 18e eeuw, dat in bezit was van de rijke familie Worsley. Appuldurcombe House is open voor publiek en door haar prachtige architectuur erg indrukwekkend.
  • Romeinse villa’s. Tijdens een vakantie op Wight zijn de herinneringen aan de Romeinse overheersing nog altijd zichtbaar. Zo zijn er verschillende Romeinse villa’s opgegraven, die zeker een bezoekje waard zijn. De meest imposante villa’s zijn de Newport Roman Villa en de Brading Roman Villa.
  • Themaparken en musea. Op het eiland Wight zijn verschillende themaparken en musea te vinden die jong en oud gegarandeerd een leuke dag bezorgen. Tot de leukste parken en musea op het eiland horen Dinosaurus Eiland, Robin Hill en Blackgang Chine (het oudste amusementspark van Engeland).

Vervoer

Wie tijdens een vakantie op Wight het eiland wil ontdekken, heeft de keus uit allerlei vervoersmogelijkheden. Een populaire manier van vervoer is de fiets, waarmee je op je gemak het eiland en haar bezienswaardigheden kunt verkennen. Met zo’n 350 kilometer aan fietsroutes is er veel te zien. Op het eiland zelf kom je door middel van veerboten. Regelmatig gaan er vanaf het vasteland veerdiensten naar Wight, en weer terug. Verder kun je Wight ontdekken met de trein. Op dit eiland ligt een van de kortste treinverbindingen van heel Engeland!

Goedkoop hotel boeken? Ontdek Trivago!

Overnachten op Wight

Wie alles van het mooie eiland Wight wil zien, doet er goed aan om meerdere dagen op het eiland te blijven. Tijdens een vakantie op Wight heb je ruime keus uit allerlei overnachtingsmogelijkheden, die te boeken zijn voor elk budget. Er zijn veel hotels op het eiland te vinden, die veelal van alle gemakken zijn voorzien. Ook zijn er gezellige cottages, sfeervolle Bed & Breakfasts en moderne appartementen te huur voor een overnachting. Verder kun je hier kiezen voor een overnachting in stedelijke gebieden, zoals in de hoofdstad Newport, maar ook voor een nacht in een rustig natuurgebied. Ook wordt er tijdens een vakantie op Wight veel gekampeerd in kleine lodges en tenten.

 

Enthousiast? Bekijk populaire aanbiedingen naar Engeland!

Aanbiedingen bekijken