Vakantie Stonehenge

Ontdek het mysterie Stonehenge

Het wereldberoemde monument Stonehenge, gelegen in Zuid-Engeland, is nog altijd in mysterie gehuld. Het stenen bouwwerk stamt uit de Jonge Steentijd en houdt onderzoekers vanuit de hele wereld in haar greep. Waarom dit bijzondere monument werd gebouwd is nog altijd niet duidelijk. Juist daardoor oefent Stonehenge een mysterieuze aantrekkingskracht uit op bezoekers vanuit de hele wereld, die dit geheimzinnige bouwwerk met eigen ogen willen aanschouwen. Een vakantie naar Stonehenge is dan ook zeker een aanrader!

Vakantie naar Stonehenge boeken? Bekijk de populairste aanbiedingen!

Reisaanbieders bekijken

Wat is Stonehenge

Het monument Stonehenge bestaat uit een groep langwerpige, rechtop staande stenen die in een cirkel zijn geplaatst. Rondom deze groep stenen ligt een aarden wal. Stonehenge steekt prachtig af tegen de platte, groene vlakte waarop ze is gebouwd. De langwerpige stenen stralen iets dreigends en mysterieus uit, wat voor een prachtig plaatje zorgt. Zeker rond zonsondergang is een bezoek aan Stonehenge er een om nooit te vergeten. De lage zonnestralen schijnen dan door de ‘stenen poorten’ van het monument, wat voor een prachtig schouwspel zorgt. Stonehenge is eigendom van de Britse Kroon en staat vanwege haar culturele en historische waarde op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Het mysterie

Dat Stonehenge al in de prehistorie van grote waarde was, is door de vele opgravingen rond het monument duidelijk geworden. Waarvoor het bouwwerk diende, blijft echter gissen. Er zijn resten van crematies en scherven gevonden, die erop wijzen dat Stonehenge als begraaf- en crematieplaats van een vooraanstaande familie dienst deed. Ook deed het monument waarschijnlijk dienst als een ziekenhuis en als een soort kalender, waar aan de hand van de zon en schaduw de langste en korte dag werden bepaald. Vlakbij is door opgravingen een nederzetting gevonden, wat doet vermoeden dat er rond Stonehenge een dorpje lag.

Bezienswaardigheden

Wie een kijkje in het verleden van Engeland wil nemen, moet zeker dit wereldberoemde monument bezoeken. Door Stonehenge zelf en andere bezienswaardigheden in de omgeving leer je de plaatselijke geschiedenis goed kennen. Bezienswaardigheden tijdens een vakantie naar Stonehenge in Zuid-Engeland zijn:

  • Bezoekerscentrum – In het bezoekerscentrum leer je veel over de geschiedenis van Stonehenge en het leven in de prehistorie. Bezoek in het bezoekerscentrum ‘standing in the stones’, waar je een reis naar het verleden maakt en ziet hoe het landschap er lang geleden uitzag.
  • Tentoonstelling – Ontdek door opgegraven voorwerpen en indrukwekkende beelden hoe Stonehenge werd gevormd. Meer dan 250 archeologische schatten, een man van 5.500 jaar oud en gebruiksvoorwerpen vertellen je het verhaal van Stonehenge. De tentoonstelling wordt gehouden in het bezoekerscentrum.
  • Neolitische huizen – Buiten het bezoekerscentrum staan Neolitische huizen die je meenemen op een reis terug in de tijd. Tijdens een bezoek aan de Neolitische huizen van Stonehenge krijg je een goed beeld hoe de mensen hier 4.500 jaar geleden leefden. Ontdek meer over Stonehenge en geniet van de voorstellingen over het maken van touw, brood bakken en het vervaardigen van stenen gereedschap.

    Reis naar Engeland boeken? Bekijk de populairste aanbiedingen!

    Reisaanbieders bekijken

Tour naar Stonehenge

Wil je op vakantie naar Stonehenge? Stonehenge is op drie verschillende manieren te bereiken: met de auto, met de (tour)bus of met de trein. Met de auto naar Stonehenge is een makkelijke optie. Er is voldoende parkeergelegenheid en de route is goed aangegeven. Vanaf verschillende busstations gaan er tourbussen naar Stonehenge. Er is een speciale busverbinding, de ‘Stonehenge Tour Bus’. Deze Tour Bus wordt georganiseerd door busmaatschappij Salisbury Reds en vertrekt vanuit verschillende punten in het stadje Salisbury. De prijzen verschillen van 19 tot 86 pond, afhankelijk van leeftijd en de route. Wanneer je met de trein gaat, stap je uit in Salisbury en ga je vanaf daar naar Stonehenge of naar het dorpje Amesbury, dat op loopafstand van het monument ligt.

Hotels, motels & lodges

De hoogtepunten van Stonehenge en haar omgeving zijn in één dag te zien, maar wie op zijn gemakje alles wil ontdekken doet er goed aan om hier te overnachten. Vlakbij Stonehenge zijn er genoeg overnachtingsmogelijkheden. Het aanbod is gevarieerd en heeft iets voor elk budget. In de omgeving zijn genoeg hotels, motels, chalets, lodges en bed & breakfast’s beschikbaar.

Op zoek naar een goedkoop hotel? Bekijk de beste aanbiedingen!

Eten & drinken

Na een dag ontdekken kun je bij Stonehenge genieten van een heerlijke, Engelse maaltijd. De meeste restaurantjes en pubs zijn te vinden in het nabijgelegen Amesbury en Salisbury. Hier geniet je van de traditionele Fish & Chips met een ijskoud glas bier. Ook zijn er internationale restaurantjes voor de liefhebbers van de Amerikaanse, Aziatische en Indische keuken.

Enthousiast? Bekijk populaire aanbiedingen naar Stonehenge!

Aanbiedingen bekijken