Vakantie Kanaaleilanden

Ontdek geschiedenis en natuur op de Kanaaleilanden

De Kanaaleilanden, in het Engels de Channel Islands genoemd, liggen in het zeekanaal tussen Zuid-Engeland en Frankrijk. De meeste Kanaaleilanden zijn in het bezit van de Britse Kroon, waardoor ze officieel eigenlijk geen deel uitmaken van de Europese Unie. Frankrijk heeft ook een aantal eilandjes in haar bezit, deze worden de Îles Anglo-Normandes genoemd. De Kanaaleilanden bestaan uit vijf hoofdeilanden en een aantal kleine eilandjes. Een aantal eilanden zijn bewoond, hier komen reizigers vanuit de hele wereld genieten van een heerlijke vakantie. Lees hier alles over een vakantie op de Kanaaleilanden!

Vakantie naar Kanaaleilanden boeken? Bekijk de populairste aanbiedingen van ANWB!

Guernsey, Jersey en meer

De Kanaaleilanden bestaan uit veel kleine eilandjes, maar er zijn ook vijf grote eilanden. Dit zijn Jersey, Guernsey, Sark, Herm en Alderney. De Islanders, de eilandbewoners, leven voornamelijk van bloementeelt, het toerisme en financiële diensten. De Kanaaleilanden staan bekend als een belastingparadijs, je zult hier dan ook dure villa’s en grote bedrijven tegenkomen. De Kanaaleilanden worden gezien als de ideale vakantiebestemming: je hoeft niet ver te reizen om in een waar paradijs terecht te komen. De rotsachtige eilanden steken mooi af tegen de blauwe zee en schilderen voor je ogen een kleurrijk plaatje. Kortom, een vakantie op de Kanaaleilanden is er een om niet snel te vergeten.

Vakantie Kanaaleilanden

Een vakantie naar de Kanaaleilanden is de laatste jaren steeds populairder. Steeds meer toeristen willen deze unieke eilanden in het Kanaal ontdekken. Niet zo gek dus dat er ook steeds meer reisaanbieders zijn die een reis naar de Kanaaleilanden aanbieden. Een vakantie naar de Kanaaleilanden kan je op verschillende manieren besteden. Veel voorkomende reizen zijn:

Een veelbewogen geschiedenis

De Kanaaleilanden kennen ondanks hun kleine omvang een grote geschiedenis. Ze zijn het overblijfsel van het hertogdom Normandië, dat in de Middeleeuwen de eilanden en een gedeelte van Engeland bezat. De Kanaaleilanden zijn vervolgens wisselend in handen van de Engelsen en Fransen geweest. Toen Engeland en Frankrijk in de 13e eeuw de strijd met elkaar aanbonden, werden de Kanaaleilanden het middelpunt. Het verdedigingswerk Mont Orgueil stamt uit deze tijd en is nog altijd een stille getuige van deze heftige oorlog. Ook de Honderdjarige Oorlog heeft zijn sporen nagelaten op de eilanden: ze werden meermaals aangevallen en veroverd. In de Tweede Wereldoorlog werden de Kanaaleilanden door de Duitsers bezet. Vandaag de dag zijn er nog veel ruïnes, verdedigingswerken en andere sporen die herinneren aan het rumoerige verleden van de nu zo rustige eilandengroep.

Reis naar Engeland boeken? Bekijk de beste reisaanbieders!

Reisaanbieders bekijken

Bezienswaardigheden

Tijdens een vakantie op de Kanaaleilanden is ontzettend veel te zien. Je vindt er prachtige steden, ongerepte natuur en eeuwenoude bouwwerken. De bezienswaardigheden op het eiland zijn veelzijdig en zorgen gegarandeerd voor een vakantie vol mooie indrukken. De must-sees tijdens een vakantie op de Kanaaleilanden zijn:

  • Kastelen. Op de Kanaaleilanden zijn tal van kastelen te vinden, die zeker een bezoekje waard zijn tijdens een vakantie. De kastelen dienden vaak als verdedigingswerk ten tijde van oorlog. De mooiste kastelen op de eilanden zijn Castle Cornet (Guernsey), Fort Grey (Guernsey), Elizabeth Castle (Jersey) en Mont Orgueil (Jersey), dat ook wel de Kroon van Jersey wordt genoemd.
  • Musea. Het roerige verleden van de Kanaaleilanden heeft voor een rijke geschiedenis gezorgd. Dit is goed te zien aan het relatief grote aantal musea op de eilanden. Liefhebbers van geschiedenis, cultuur en avontuurlijke verhalen moeten zeker de musea op de Kanaaleilanden bezoeken. Aanraders zijn het Jersey Pottery (Jersey), het Hamptonne Country Life Museum (Jersey), het Sausmarez Manor (Guernsey), het Jersey Museum (Jersey), The Pallot Steam, Motor & General Museum (Jersey) en het Occupation Tapestry Gallery (Jersey), dat werd opgericht na de bevrijding van het eiland.
  • La Corbière. Een van de meest iconische bezienswaardigheden van de Kanaaleilanden is La Corbière. Deze vuurtoren staat op het eiland Jersey. La Corbière werd in 1873 gebouwd en kijkt vanaf haar rots statig uit over de woeste golven van de zee. Tijdens laagwater kan je de vuurtoren bezoeken en genieten van een prachtig uitzicht.
  • Jersey Zoo. Op het eiland Jersey vind je de Jersey Zoo: een must-visit tijdens een vakantie op de Kanaaleilanden. Het dierenwelzijn wordt hier heel belangrijk gevonden, dat is goed te zien aan de goed nagebootste leefomgevingen van de dieren. De Jersey Zoo staat bekend om de vele bijna uitgestorven diersoorten die hier te bewonderen zijn. De dierentuin heeft hier veel aandacht voor en kan, mede door de goede leefomgevingen, vaak dieren weer uitzetten in het wild.
  • Liberation Square. Het Liberation Square is een prachtig plein op Jersey. De naam betekent ‘Plein van de Vrijheid’, wat het te danken heeft aan de geschiedenis. Het Liberation Square herinnert aan de bevrijding van het eiland in 1945, wat nog elk jaar op 9 mei wordt herdacht. Op het Liberation Square staat het Vrijheidsbeeld, dat voor het voormalige hoofdkwartier van de Duitsers is geplaatst.

Vakantie naar Kanaaleilanden boeken? Bekijk de populairste aanbiedingen van ANWB!

Vervoer

Op de Kanaaleilanden is het duidelijk dat je op Engels grondgebied bent: je moet hier verplicht aan de linkerkant van de weg rijden. Op de bewoonde eilanden Guernsey en Jersey is het verkeer goed geregeld. Beide eilanden hebben vliegvelden, zodat de reis naar de Kanaaleilanden gemakkelijk is. Op de vliegvelden kun je auto’s huren, om zo zelf de eilanden te gaan verkennen. Op beide eilanden is er openbaar vervoer aanwezig. Zo kun je gebruik maken van de busverbindingen of een taxi huren. Ook is het mogelijk om mee te gaan met de hop-on toeristenbussen, die je voor een klein bedrag de eilanden laten zien. Op de kleinere eilanden is er soms geen openbaar vervoer, en zul je een fiets of scooter moeten gebruiken. Vaak is dit geen probleem en kiezen de meeste reizigers ervoor om al wandelend de natuurpracht van de eilanden te ontdekken.

Met de auto naar de Kanaaleilanden

Kan je met je eigen auto naar de Kanaaleilanden? Ja dat kan. Je kunt de auto meenemen op de veerboot vanuit Saint Mailo naar de Kanaaleilanden. Op deze manier kan je dus zelf een rondreis over de eilanden maken. Voor meer informatie over de overtocht en de veerboten naar de Kanaaleilanden, bekijk de website van Direct Ferries.

Overnachten

Tijdens een vakantie op de Kanaaleilanden is er keus uit allerlei soorten accommodaties. Luxueuze hotels, eenvoudige campings, gezellige vakantiehuisjes en moderne appartementen wisselen elkaar af. Met name op de grote eilanden Jersey en Guernsey is het niet moeilijk om aan een geschikte overnachtingsplaats te komen. Op de wat kleinere eilanden kan het wat lastiger zijn, maar ook hier zijn voldoende hotels en appartementen beschikbaar.

Klimaat & Beste reistijd

Wat is het klimaat van de Kanaaleilanden? En moet je hier rekening mee houden bij het boeken van je vakantie of rondreis? De Kanaaleilanden kennen een gematigd zeeklimaat. Dit betekent dat er milde winters zijn en warme zomers kunnen zijn. De beste reistijd voor een vakantie naar de Kanaaleilanden zijn de maanden mei t/m september. Het weer is dan het aangenaamst en je hebt de meeste kans op zonuren. Tevens heb je deze maanden de minste kans op neerslag.

Enthousiast? Bekijk populaire aanbiedingen!

Aanbiedingen bekijken